Följ vår...

Etikett super mario bros

Utvecklare prisar Miyamoto på Marios födelsedag

En bunt välkända västerländska och japanska spelutvecklare har ställt upp sig på rad i speltidningen Famitsu för att prisa Shigeru Miyamoto, Super Marios skapare, inför den italienske rörmokarens stundande 25-årsdag. Du hittar deras omdömen nedan.

“Nintendo didn’t just make Super Mario. They made the genre where the hero always follows the correct path,” sade Bethesda Game Studios Todd Howard.

”The reason I entered the industry was because I encountered Mario and learned how interesting games can be. Thank you, Mr Shigeru Miyamoto,” tillade Capcom’s Keiji Inafune.

Hideo Kojima, mannen bakom Metal Gear-serien, bjöd också på ett citat.

“Shigeru Miyamoto’s Super Mario Bros. changed the future not just of games, but for all of entertainment, and for myself as well.”

Du hittar fler omdömen om Shigeru Miyamoto och Super Mario Bros. hos Andriasang. Bland dem som uttalar sig finns Hironobu Sakaguchi, Final Fantasy-seriens skapare, och Yakuza-producenten Toshihiro Nagoshi.

Nintendo släpper Wii-bundel för att fira Marios 25-årsdag

Wii

Nintendo har tillkännagivit att en speciell Wii-bundel kommer att släppas i Japan för att fira att Super Mario fyller 25 år. Den är, som synes på bilden ovan, röd.

Färgen är dock inte det enda som skiljer utgåvan från de vanliga vita och svarta konsoler. När man köper konsolen medföljer en lätt modifierad version av NES-titeln Super Mario Bros. på hårddisken. Bilder från spelet visar att myntlådorna har fått en sprite med siffran ”25”. Huruvida det är det är den enda skillnaden återstår att se.

Konsolen kommer att släppas den 11 november, till ett pris på 20 000 yen (drygt 1 600 kronor). En Wii Remote Plus (en WiiMote med kontrolltillägget Motion Plus inbyggt) kommer att ingå. Vi vet ännu inte om konsolen kommer att släppas i västvärlden.

Super Mario All-Stars till Sverige

Super Mario All-Stars – 25th Anniversary

Bergsala har nu bekräftat att Super Mario All-Stars – 25th Anniversary kommer att släppas i Sverige. Spelet tillkännagavs i Japan för en tid sedan, och släpps för att fira Super Marios 25-årsdag. Det kommer till Sverige den 3 december.

Super Mario All-Stars – 25th Anniversary är en spelsamling bestående av Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3 och Super Mario Bros.: The Lost Levels. Den innehåller dessutom en liten bok om Super Mario-seriens historia och en CD-skiva med musik från både gamla och nya spel i serien.

Första detaljerna om Super Mario Collection till Wii

Super Mario Collection

För någon vecka sedan publicerade Nintendo en uppdaterad releaselista för det närmaste kvartalet, och den innehöll bland annat den dittills okända titeln Super Mario Collection till Wii. Genom en sedermera bortplockad produktsida på amerikanska återförsäljaren Amazon har vi nu fått lite mer information om spelet.

Enligt beskrivningen är Super Mario Collection en regelrätt konvertering av SNES-titeln med samma namn; känd i västvärlden som Super Mario All-Stars. Super Mario All-Stars var en spelsamling bestående av NES-titlarna Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3 och Super Mario Bros.: The Lost Levels, uppdaterade med musik och grafik som tog vara på den förbättrade hårdvaran i SNES.

Utöver själva spelet ingår ett litet häfte med en sammanfattning av Marios 25 år långa historia, och enligt Amazons beskrivning kommer det att innehålla bilder och information som vi inte har fått ta del av tidigare. Ett soundtrack med välkända låtar från spelen i serien ingår också.

Super Mario Collection har utvecklats för att fira rörmokarens 25-årsjubileum, och kommer enligt Amazon att släppas i begränsad upplaga. Vill du vara säker på att du får ett exemplar är det alltså bäst att förhandsboka.

Satoru Iwata: Det kommer att komma fler Mario-plattformare i 2D

New Super Mario Bros. Wii – Fyra spelare på isbanan

I den senaste delen av Nintendos intervjuserie Iwata Asks träffade Satoru Iwata, företagets VD, Toshihiko Nakago och Takashi Tezuka för att diskutera gångna tider, utvecklingen av New Super Mario Bros. Wii och vad vi kan vänta oss av duon i framtiden. Under intervjun sade Iwata att han tror att de skulle fortsätta att utveckla 2D-spel i Marioserien i en lång tid framöver.

”I feel that 2D Mario titles will definitely be made along these lines. I don’t think there’s any other way. Even when the three of you are really old!”

Med ”er tre” syftar han på Toshihiko Nakago, Takashi Tezuka och Shigeru Miyamoto – de som ansvarade för utveckling av Super Mario Bros. till Nintendo Entertainment System för snart 25 år sedan. Och Takashi Tezuka erkänner att tiden sätter sina spår.

”I think that once we get a bit older, we won’t have the stamina to allow ourselves to be sucked into games like we used to.”

Vi håller tummarna för att Nintendos järnduo är med i gamet i åtminstone ett par decennium framåt. För trots allt, vad vore företaget utan dem?

Copyright © Anders NorénKontakta mig